W jakie sprzęty wyposażyć przyczepę gastronomiczną?

W jakie sprzęty wyposażyć przyczepę gastronomiczną?

Jeśli decydujemy się na zakupienie własnej przyczepy gastronomicznej, aby w ten sposób zacząć zarabiać na własny rachunek, czeka nas sporo wydatków oraz problemów z sanepidem. Jednak sama inwestycja może naprawdę się zwrócić, jeśli załatwimy wszystko i znajdziemy dobre miejsce.

Wyposażenie gastronomii w przyczepie kuchennej

Zakładamy, że już znalazłeś odpowiednią przyczepę i wyremontowałeś ją. Nie uwzględniamy tutaj scenariusza, kiedy wypożyczasz takową lub bierzesz w leasing. Takie przyczepy najczęściej już posiadają wyposażenie gastronomii, więc niewiele jesteśmy w stanie tu zrobić.

W zależności od powierzchni wewnątrz danej przyczepy, będziemy mogli dobrać sprzęt gastronomiczny odpowiedni do naszych potrzeb. W końcu ciężko zmieścić w jedno-osiowcu kilka palników, ileś tam chłodziarek, frytkownice, mikrofalówki oraz opiekacze elektryczne. Zwyczajnie zabraknie miejsca.

Podstawowy sprzęt gastronomiczny

Rozpatrzmy kilka popularnych usług kulinarnych, jakie świadczy się w budkach obwoźnych:

Sprzedaż deserów: gofry, lody, rurki z bitą śmietaną.
Potrawy z rożna: kebab, kurczaki z rożna, shoarma
Jedzenie fast food Kielce: zapiekanki, hamburgery, hot-dogi

W zależności od sprzedawanego towaru, będziemy dobierać odpowiednie dla nas wyposażenie gastronomii. Niemniej kilka elementów na pewno powtórzy się w każdym z powyższych scenariuszy.

Podstawowy sprzęt gastronomiczny będzie składał się z:

Chłodziarek na mięsa lub towary szybko psujące się;
Szafek na ubrania pracownicze;
Sprzętu sprzątającego oraz detergentów do czyszczenia;
Sprzętu gaśniczego (obowiązek wynikający z BHP);
Zbiornika na odprowadzany tłuszcz.

Ten ostatni często jest elementem spornym w momencie kontroli sanepidu. Niemniej można go ominąć poprzez podpisanie umowy z firmą zbierającą tłuszcz spożywczy. Wystarczy w takim momencie przelewać resztki do kanistra i przedstawić umowę z odpowiednią firmą.

Po spełnieniu tych podstawowych kroków będziemy mogli skoncentrować się na tym, jakie konkretne wyposażenie gastronomii będzie nam potrzebne do prowadzenia działalności.

Dodaj komentarz